Home / Pers / Frans Bauer redt muzikaal avontuur van Kabouter Plop

PERS
 

Frans Bauer redt muzikaal avontuur van Kabouter Plop

Al acht jaar lang beleeft Kabouter Plop vele avonturen in zijn kabouterbos. Gisteren was de galapremière van de nieuwe film Plop & Het Vioolavontuur in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski. De grote zaal zat vol met verklede kinderen, maar bekend Nederland liet het massaal afweten. De Belgische kabouter lijkt het niet te deren. Volgend jaar komt er weer een nieuwe film.

Eenmalig in film

Volkszanger Frans Bauer speelt een belangrijke rol in de nieuwe film van Kabouter Plop. Als kabouter Amadeus is hij de reddende engel. Al heeft Amadeus dat nauwelijks zelf door. De Brabantse zanger is trots op zijn prestatie. „Dit was een mijlpaal in mijn carrière. Maar nog meer films liggen wat Frans Bauer betreft niet in het verschiet. „Dit was een uitdaging. Maar ik ben geen acteur. Ik kan niet acteren. Ik heb dan ook geen enkele intentie om hiermee door te gaan. M’n filmavontuur is eenmalig. Op zanggebied is nog zoveel te doen.”
En wat zijn muzikale loopbaan betreft, staat ons begin volgend jaar nog wat te wachten. „Nu kan ik nog niks zeggen”, fluistert Frans me toe. „Maar het wordt leuk shownieuws.”
Meedoen heeft Frans vooral gedaan voor zijn kinderen. Voor de rol van Amadeus moet hij zich in een enorm kabouterpak hijsen. „Pff. Dat is warm”, zegt hij me als ik hem in de coulissen van Tuschinski tegenkom. „Je loopt helemaal leeg in dit pak. Het zit vol schuim. Voel maar. Elk uur moet ik twee liter water drinken om niet uit te drogen.” Frans gluurt even de zaal in, want hij moet zo op. De film is bijna afgelopen. Een jongetje komt angstig de zaal uitlopen. Bang voor de gans die een belangrijke rol in de film speelt. De Nederlandse volkszanger troost hem met een kus op zijn voorhoofd. Ondertussen verleidt kabouter Lui (Chris Cauwenberghs) Frans Bauer voor een dansje op de gang. Over Tuschinski is de Brabantse zanger enorm te spreken. „Wat een onwaarschijnlijk mooie bioscoopzaal is dit. Als je in Amsterdam woont, ga je toch nergens anders meer naar de film.”
Fantastisch dat er zoveel kinderen verkleed zijn vandaag”, zegt kabouter Plop (Walter De Donder) opgewonden. „Dat is in België, waar we vorige week de première beleefden, wel anders. Daar zijn de kinderen wat ingetogener.”

Speen
Van een meisje krijgt kabouter Kwebbel (Agnes de Nul) een speen in haar handen geduwd. „Die krijgen we nou altijd”, giebelt ze. „Ik heb er inmiddels tientallen. Waarom onze fans die aan ons geven? Geen idee.” Kabouter Lui schrikt wakker en zucht: „Je zou er bijna kinderen van gaan kopen, zoveel spenen hebben we inmiddels.”
„Spannend en heel speciaal waren de scènes met de gans”, vertelt Bert Cosemans die in de film de vader van Anna is. „Of eigenlijk waren het drie ganzen. Na een scène waarin de kabouters worden achtervolgd door een van die ganzen, liep dat beest gewoon weg. Ver weg het kabouterbos in. Een halve dag hebben we lopen zoeken. De gans was niet te vinden. Ze zijn gewoon moeilijk te trainen. Zo hadden we een scène waarin de ganzentrainer, die helemaal uit Engeland overkwam, onder het bed lag. Alleen maar om ervoor te zorgen dat de gans bleef zitten. Achteraf hebben we daar nog om moeten lachen en tegen elkaar gezegd dat we eigenlijk een gat in het matras moesten hebben om die gans goed op de plek te houden. Je moet de poten goed vasthouden, dan houden ze zich koest. Mijn broer heeft er een aantal. Maar ik durf bij hem de wei niet in omdat ze meteen aanvallen. Het zijn toch agressieve dieren. Ellen van Gelder, die de rol van Anna speelt, is tijdens de opnamen één keer gebeten.”
Wat er uiteindelijk met die gans gebeurd is? Kabouter Lui weet het wel: „Die is lekker op een toastje beland…..”
Op de valreep vraag ik Frans toch nog even hoe het staat met zijn trouwplannen. Mariska en hij zijn al jaren een stel, maar haalden nooit het boterbriefje. „Ik ben het zeker van plan”, zegt hij me in vertrouwen. „En ik wil er niet al te lang mee wachten. Reken er maar op dat ik binnenkort op mijn knieën ga voor Mariska. Maar dat zal op een onverwacht moment gebeuren en zeker niet in het openbaar. Er zijn in mijn leven veel dingen die publiek zijn”, zegt hij lachend, „maar dit vind ik toch erg PRIVÉ.”

Bron: De Telegraaf - 19 december 2005
Tekst: Richard van de Crommert